lördag 20 augusti 2011

Origin vs Steam

När det gäller digital distribution av spel på PC har Steam länge varit en ledande tjänst och kommer sannolikt vara det i ett bra tag framöver. Detta har de lyckats etablera genom att erbjuda en hög nivå av service, en bra hanteringsklient och vettiga communityfunktioner. Det har länge funnits konkurrenter, men inga har gjort lika stora investeringar i att kunna erbjuda en tjänst som sticker ut i mängden. Detta har gjort att Steam till viss del har varit synonymt med digital speldistribution på PC-plattformen. Som distributör och återförsäljare har då Steam väldigt goda intäkter från spelförsäljning av alla utvecklares spel, och detta har börjat sticka lite i ögonen på Electronic Arts.

I samband med E3-mässan i juni i år gjorde EA en nylansering av sin EA Store och döpte om den till Origin. De skapade en helt ny nedladdnings- och hanteringsklient för sina spel och det var ganska klart att de ville erbjuda ett alternativ till Steam. Förstås är det ju bra att konsumenter får alternativ på marknaden, men jag skulle anta att EA även var ganska intresserade av att kapa bort sina utgifter till Steam för att sälja sina spel där. Lanseringen av Origin gick ganska obemärkt förbi, bortsett från att EA upprörde en hel mängd spelare genom att offentliggöra att Star Wars: The Old Republic enbart gick att köpa digitalt på Origin. Vill du inte använda Origin måste du köpa den boxade produkten i butik istället.

Strax därefter, i vad man i efterhand skulle kunna kalla en ganska vågad PR-kupp, började en mer öppen konflikt mellan Steam och EA. I mitten av juni plockade Steam bort det populära FPS-spelet Crysis 2 från sitt sortiment med motiveringen att EA bröt mot Steams Terms of Service-villkor. Flera dagar gick innan någon kommenterade händelsen i mer detalj, men sen dök det fram att EA valt att ha ett system i sina spel för patchar och nedladdningsbara expansioner som bröt mot Steams regler. EA vill sköta allt sådant inne i spelet, medan Steam har ett uttryckligt krav i sina villkor att det sköts av själva Steamklienten. Detta kan inte ha varit något som var en hemlighet för EA, men de stod på sig och implementerade detta även i andra titlar. Ett tag senare försvann även rollspelet Dragon Age 2 från Steam eftersom expansionen som släpptes endast gick att köpa inne i spelet och inte genom Steam. Det är ganska mycket fräckhet av EA att tro att de skulle få lov att sälja sina egna varor i en "butik" utan att några av pengarna går till "butiken". EA slog sedan många med häpnad genom att bestämma att inte nog med att Battlefield 3 inte skulle gå att köpa på Steam, det skulle dessutom vara obligatoriskt att använda Origin oavsett hur du köper det.

Det är lätt att tolka EA's lilla uppror som ett sätt att få Steam att starta ett verbalt krig som får Steam att se ut som en översittare, men där har de faktiskt misslyckats. Steam har varit väldigt sakliga i sina uttalanden och helt enkelt konstaterat att EA brutit mot villkoren de en gång har godkänt och sedan plockat bort produkten från sortimentet. Nyligen uttalade sig Gabe Newell, grundare av Valve och Steam-tjänsten, om situationen för första gången och uttryckte sig väldigt snyggt. Istället för att säga något negativt om EA's inställning så sa han att det här är en utmanande och komplicerad situation, men att han är inställd på att kunna visa EA att det är förmånligt och smart att erbjuda sina spel på Steam. Han påpekade att det är Steams skyldighet att demonstrera värdet av Steam och att det inte är deras rättighet att kunna erbjuda varje spel. Otroligt diplomatiskt, otroligt smart. Ghandi hade varit stolt.

För ett tag sen så köpte jag själv Crysis 2 via Origin eftersom de hade ett bra erbjudande, och jag tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle att testa tjänsten. Det gav blandade känslor. Själva klienten är ganska sparsmakad jämfört med Steamklienten. Du har standardfunktioner som att köpa spel, hantera installationer och en basal chatfunktion med vänlista. Därefter är det stopp. I Steamklienten har du ett väldigt djupt community med grupper och forum som dessutom är tillgängliga via webläsare och inte nödvändigtvis kräver klienten. Vad som däremot var väldigt positivt med Origin var nedladdningen av spelet jag köpte. På Steam är man ganska inställd på att få vänta ett par timmar ibland för att få ner spelet på grund av ganska dåliga nedladdningshastigheter. På Origin låg jag på fullt blås med 12 mb/s nedladdning och hade Crysis 2 nedladdat och installerat på ca 15-20 minuter. Fantastiskt positivt, men i bakhuvudet tänker jag nog ändå att om Origin haft lika många användare som Steam så hade det inte gått riktigt lika bra.

Hur framtiden blir för Origin kommer att till stor del visas nu i höst och vinter i samband med release av Battlefield 3 och Star Wars: The Old Republic om det nu kommer att dyka upp inom en snar framtid. Om försäljningssiffrorna haltar jämfört med vad som visats på Steam tidigare kan nog EA bli så illa tvungna att släppa på sina principer och erbjuda sina produker på Steam igen. I grund och botten är det ju pengarna som styr, och säljer EA färre enheter så kommer de att ändra sig förr eller senare. Det är ju inte hållbart att sälja till en mindre målgrupp bara för att slippa distributionskostnaderna. Nu är inte jag en PC-gamer i lika stor utsträckning som jag är PS3-gamer, men jag känner själv mest irritation över att inte kunna ha mina spel samlade på ett och samma ställe som i Steam. Om man i framtiden tvingas installera en klient för varje speldistributör så kommer det att bli en väldigt rörig situation. Låt oss hoppas att detta aldrig sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar