onsdag 8 februari 2012

Nyheter från Destination Playstation

Efter en sedvanligt händelselös månad i januari har nu början av februari börjat vaska om lite i spelvärlden. Vi har sett stora releaser i form av Final Fantasy XIII-2 och Kingdoms of Amalur: Reckoning, och nu har även ryktena om kommande releaser börjat dyka upp. Många av nyheterna har läckt ut ifrån det pågående eventet Destination Playstation som arrangeras av Sony i USA och här därför varit till stor del centrerat runt Playstationtitlar. Framtiden ser ljus ut om dessa rykten stämmer, och mycket tyder på att det ligger fakta bakom den läckta informationen eftersom ett par av titlarna i efterhand bekräftats av utvecklarna.

Till att börja med så började det talas om en ganska förbryllande titel för ett par dagar sedan. LittleBigPlanet Karting. Det är inget märkligt med själva spelet bortsett från att det redan finns en Playstationexklusiv kartracer med Play, Create, Share-konceptet vid namn Modnation Racers som släpptes för nästan två år sedan. Kommer det att finnas utrymme för ytterligare ett likadant spel i en relativt smal genre? Möjligtvis. Om Media Molecule verkligen lyckas göra det unikt så kan det lyckas. Det är även sagt att spelet kommer att säljas tillsammans med en ratt där du monterar fast en Movekontroll i samma stil som Nintendo gjorde med Mario Kart till Wii. Låt oss bara hoppas att den inte känns lika plastig och billig. Nintendo har ju annars bevisat att det går att ha två lyckade kartracers på marknaden samtidigt när de hade Diddy Kong Racing och Mario Kart 64 på Nintendo 64. Jag känner dock att det var en annan tid då och spelmarknaden såg väldigt annorlunda ut.

Eventets stora överraskning hittills har dock varit Sleeping Dogs. Titeln var tidigare känd som True Crime: Hong Kong och offentliggjordes första gången 2009. Sedan dess har spelet legat i utvecklingslimbo fram till februari 2010 då utvecklarna Luxoflux tvingades slå igen sin verksamhet. Efter det så tog utvecklarna United Front Games vid, men releasefönstret sköts upp gång efter gång. Efter det beslöt sig Activision för att lägga ner projektet eftersom det inte kändes lönsamt att fortsätta jobba på ett spel som tycks ha stora problem i utvecklingsfasen och som haft två föregångare med väldigt varierad kvalitet och ganska risiga försäljningssiffror. Det första spelet sålde helt ok, men det var mest tack vare att det var ett av de första open world-spelen som släpptes efter GTA3. Spelet var inte dåligt egentligen, men det stora problemet var att utvecklarna försökte trycka in för många spelelement samtidigt och inga av dem funkade speciellt bra. Det är sällan man ser ett spel som har ambitionen att ha bra fordonsmekanik även försöka trycka in element av ett fightingspel, och sen dessutom lyckas. Det såg länge ut som att rebooten av spelserien skulle utebli, men Square Enix valde att köpa upp projektet och alla komponenter som var skapade. Det enda de inte fick rätten till var själva namnet True Crime. I mina ögon är det nog bara positivt. Det ska bli intressant att se vad United Front kan göra med spelet under Square Enix styre. Konceptet i sig är det inget fel på, låt oss bara hoppas att genomförandet blir bättre än förr. De har onekligen lagt krut på teaser trailern åtminstone.



Sist men sannerligen inte minst har vi ett rykte av episka proportioner. Om detta stämmer så kommer eventet att avslutas med en stor uppvisning av God of War 4. Det är kanske lite önsketänkande involverat också, men källan till ryktet är samma källa som läckte informationen om både LBP Karting och Sleeping Dogs. God of War-serien är utan tvekan en av Sonys mest lönsamma och även fall det är svårt att se hur de ska kunna följa upp storyn efter det tredje spelet är det omöjligt att tänka sig att de inte kommer att komma med en uppföljare förr eller senare. Sony Santa Monica håller på att avsluta sitt nuvarande projekt Starhawk nu så det är inte en omöjlighet att vi ser mer av Kratos någon gång nästa år. Förstås finns det inte mycket information att gå på, men förhoppningsvis kommer Sony att välsigna oss med en bekräftelse på ryktet i de närmsta dagarna åtminstone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar