måndag 2 april 2012

Ny Xbox-modell på gång?

För att spinna vidare på förra inläggets ryktestema tänke jag skriva lite om de rykten som dök upp om en ny Xbox som sägs vara under utveckling. Då talar jag inte om nästkommande generation, utan en förgrening av Xbox 360. Enligt rykten ska alltså en ny modell vara på gång som är nedbantad jämfört med aktuella modeller. Den kommer att vara utan DVD-läsare och kommer enligt uppgifter vara baserad på en ARM-arkitektur. Den kommer per definition att likna en Boxee Box, Apple TV eller liknande mediacenter, vilket ligger helt i linje med de nyheter som dök upp i början av förra veckan. Det släpptes då statistik på att streaming av film nu har passerat multiplayerspel som onlineaktivitet. Folk spenderar alltså nu mer tid med Netflix, Hulu och liknande tjänster, än onlinespel. Detta gör ju en satsning på en avskalad Xbox ganska logisk.

Vad som är gör det hela mindre sannolikt är att det även sägs att du kommer att kunna spela XBLA-titlar. Om nu burken är baserad på en ARM-teknologi så betyder det att det måste skapas portar av befintliga spel, för jag kan inte tänka mig att spel som är byggda för en annan hårdvara kommer att rulla på den nya xboxen. Denna investeringen av tid tror jag inte många utvecklare är intresserade av för en produkt som är otestad på marknaden och som är ute efter en målgrupp som inte är ute efter spelen, utan snarare tjänsterna. Vad som hade varit mer logiskt är om Microsoft lanserat detta som en helt egen produkt som inte är Xbox-brandad, men detta faller lite också eftersom Microsoft säkerligen ogärna vill dela upp sin målgrupp. De har ju sedan början haft som mål att flytta spelkonsolen in i vardagsrummet som en viktig del av den underhållning du konsumerar.

Vad som hade varit en vågad satsning är däremot om de hade släppt en ny Xbox utan DVD-läsare som ett försök att testa marknaden för digital distribution. Det hade varit rätt tid att testa det då vi börjar närma oss slutet av nuvarande hårdvarucykel och det hade varit en bra grund att göra research på inför nästa Xbox. Om de får positivt utslag kanske de gör en ännu större satsning på en digital plattform när de beslutar sig för att låsa hårdvaruspecifikationerna för nästa modell. Dock hade det varit en kostsam variant om det inte blir positivt mottaget, fråga bara Sony hur kul det var när de försökte samma sak med sin PSP Go. Marknaden var inte alls redo för en enbart digital modell när den lanserades 2009, och den floppade rejält. Mycket har dock hänt på de senaste åren och folk är mer "tränade"att köpa saker online. Skulle jag våga mig på en gissning så tror jag dock att det inte kommer någon sådan här modell alls, eller åtminstone inte i denna hårdvarugenerationen. Det kräver mycket resurser att utveckla en ny produkt och Microsoft spenderar nog allt krut på utvecklingen av nästa generations Xbox. Det finns helt klart en målgrupp för produkten, men det är inte rätt tidpunkt.

Oavsett så är det en väldigt intressant tid vi går till mötes nu när sommarmässorna bara är ett par månader bort. Rykten och spekulationer haglar, och det är detta som gör spelbranschen så intressant. Microsoft har tidigare sagt att de inte har någon ny hårdvara att visa på E3, men det hade heller inte varit första gången man mörkat för sina framtidsplaner. Jag har svårt att tro att både Sony och Microsoft kommer att låta Nintendo vara ensam tillverkare i år att visa upp ny hårdvara på E3-mässan. Time will tell...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar