söndag 22 april 2012

E3-mässan börjar närma sig

E3-mässan är spelbranschens julafton och nu är det bara lite drygt en månad dit. Man behöver dock inte titta i kalendern för att märka att det närmar sig, för i vanlig ordning så bjuder våren på en hel del tillkännagivanden samt teaser trailers som sedan högst sannolikt kommer att vara i fokus på E3. Bara den gångna veckan har det dykt upp information om titlar av yppersta klass, såsom God of War: Ascension, Dishonored och Crysis 3. För ett par veckor sen hade både Namco och Capcom pressevent där de visade upp sina planer för de kommande 12 månaderna och där visade Capcom upp Lost Planet 3. Inte en titel i hypemässig klass med de tidigare nämnda spelen, men ändå ett intressant spel. Utöver detta så har Activision hintat lite om att det kommer att släppas lite information om det nya Call of Duty i början av maj. Det börjar som sagt hända lite saker nu.

Vad kommer då att hända på E3? I vanlig ordning kommer ju alla tre plattformstillverkarna ha sina presskonferenser innan mässan drar igång officiellt. Först ut är Microsoft den fjärde juni följt av Sony senare samma dag och sen kommer Nintendo att ha sin presentation dagen efter. Nintendo kommer att ha väldigt mycket fokus på sin lansering av Wii U och hoppas nog att kunna sälja in konceptet lite bättre denna gången. Det fanns fler frågor än svar om vad Wii U var för något efter förra årets presentation. Jag hoppas på en bra genomgång av hårdvara och vad den faktiskt kan göra för att de ska kunna visa att designen inte bara är en gimmick. Jag håller dock inte förväntningarna speciellt höga med tanke på förra årets förvirring. Vad Sony och Microsoft har att erbjuda är dock lite mer osäkert. Båda företagen har vidhållit att de inte kommer att visa ny hårdvara trots att de båda sannolikt kommer att släppa nya konsoler innan slutet av nästa år. Jag tror inte vi kommer att få se en ny Xbox eller Playstation på E3 i år, men det hade inte förvånat mig om någon av dem (eller båda) mörkar sanningen för att överraska med en stor reveal. Jag tror definitivt inte att det kommer att finnas demostationer, men det är inte osannolikt att ha konceptbyggen och så kallade "target renders" för att visa upp hur deras vision ser ut samt att berätta om eventuella tjänster och funktioner med hårdvaran. För jämförelse så visades ju till exempel Playstation 3 på E3-mässan 2005 och lanserades i november 2006, så det har ju skett tidigare.

Microsoft kommer sannolikt att köra på sina säkra kort och försöka integrera fler och fler mediatjänster till Xbox Live. Det är ett rätt imponerande utbud de har nu, men problemet är att det enbart är intressant för kunder i USA så jag har svårt att bli såld på deras fokus. Utöver det så kommer de sannolikt att bjuda på den traditionsenliga livedemon av årets Call of Duty. De kommer väl även att för tredje året i rad försöka övertala oss att Kinect är revolutionerande och ett måste för "core gamers", vilket verkligen har backats upp av alla de fantastiska spel som erbjudits hittills. Kinect Star Wars kommer att ligga och svida på näthinnan i många år framöver. Det är svårt att säga vad deras största bomb kommer att vara. Om det nu är så att de inte har ny hårdvara att visa upp så vilar nog deras största hopp på Halo 4, om de inte har någon ytterligare exklusiv titel som inte är tillkännagiven än.

Sony är lite svårlästa detta året. En sak är dock säker, de måste lägga krut på Vita för den tappar fortfarande mark i Japan. Dock är E3 en mässa som är riktad åt en mer västerländsk marknad så jag tror inte att det är prio 1 här. Dock så behöver de börja visa upp en hel del spel för det har varit ganska tunnsått med releaser på konsolen efter det ganska omfattande utbudet vid lanseringen. Jag tror vi kommer att få en rejäl genomgång av God of War: Ascension även fall det inte kommer att dyka upp förrän till våren nästa år. Sannolikt kommer vi att få se mer av Naughty Dog's The Last of Us också, och för Sonys skull hoppas jag även på att vi får ett releasedatum för The Last Guardian. Om det inte sker så tror jag inte längre att det kommer att släppas alls. För er som läste förra stycket och tänkte "jäkla Sony fanboy" så kan jag meddela att Sony inte heller kommer undan med sitt ofrånkomliga snack om Playstation Move. Motion gaming är en förlegad gimmick som dog ut samtidigt som Wii började tappa i försäljning. När det gäller deras största nyhet så är det precis som med Microsoft väldigt svårt att säga i dagsläget. Sony har ju ett stort antal interna studios som kan ha intressanta hemliga projekt på gång, men jag sticker faktiskt ut hakan så säger att Sony absolut kommer att visa något av Playstation 4. Deras retorik de senaste månaderna har varit tydlig angående att de inte tänker vara tvåa in på marknaden nästa generation. Det är en högoddsare, men det hade varit logiskt. Om 43 dagar vet vi hur det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar