onsdag 28 mars 2012

Första ryktena om nästa Playstation

Nu när vi börjar närma oss slutet på den aktuella konsolgenerationen börjar det bubbla upp lite rykten om nästa generation. Det har redan talats en del om nästa Xbox där vi fått en ganska blandad kompott av mer eller mindre sannolika uttalanden från "anonyma källor som är nära projektet". Både Sony och Microsoft har dock sagt att de inte kommer att visa upp något på E3 i år, vilket förstås var en liten besvikelse men trots allt logiskt. Både Xboxen och PS3 säljer ju fortfarande väldigt bra och det finns inga tecken på att detta kommer att ändras inom en snar framtid. Att då börja marknadsföra en ny produkt är lite att skjuta sig i foten rent försäljningsmässigt. Tillverkningskostnaderna har nu blivit pressade tillräckligt mycket för att vinstmarginalerna ska vara vettiga, och denna perioden är viktig för en plattformstillverkare eftersom de i princip alltid gör stora förluster på hårdvaran när den lanseras och säljs till ett subventionerat pris.

I dag dök dock lite ytterligare rykten upp om nästkommande Playstationkonsol, men de ska ju så klart tas med en nypa salt. Till att börja med så verkar kodnamnet för nya projektet vara Orbis. Uppenbarligen finns det dock vissa som inte förstår innebörden av kodnamn då jag sett en del inlägg på Twitter om folk som försökt boka en Orbis hos förbryllade återförsäljare. Detta passar in på Sonys tema för tillfället med latinska ord då Vita betyder liv och Orbis betyder cirkel. En anledning till att jag tvivlar på att Orbis blir det slutgiltiga namnet är att cirkel är lite väl nära associerat med 360, men det är en spontan känsla bara. Ryktena säger även att Sony siktar på en release till julhandeln 2013 vilket är helt i linje med vad i princip alla har förmodat länge nu. Vidare så lutar det åt att Sony lämnar Cellprocessorn för att återgå till en mer standardiserad arkitektur från AMD som sägs tillverka både CPU'n och GPU'n. Detta glädjer mig faktiskt att se då satsningen på Cell var väldigt vågad, men inte helt lyckad. Den hade enormt bra prestanda, men den annorlunda arkitekturen gjorde det svårt att porta spel mellan plattformarna. Detta har lett till att Xboxen haft en liten fördel när det gäller vissa multiplattformtitlar eftersom Xbox har varit enklare att utveckla för, men dock har ju Sony kunnat briljera med sina plattformsexklusiva titlar. Om de nu byter hårdvaruarkitektur kan jag dock nästan garantera att det inte kommer att finnas någon bakåtkompatibilitet från Orbis till PS3. Att emulera en annan processorarkitektur är extremt krävande av hårdvaran, och bortsett från att de har delar av den gamla arkitekturen på plats även i Orbis så kan jag inte se att det kommer att finnas möjlighet att göra det.

Så långt låter det mesta sannolikt eller åtminstone som en möjlighet, men nu över till de lite mer spekulativa bitarna. Enligt källor så ska hårdvaran ha en form av DRM-skydd som per definition kommer att förhindra försäljningen av begagnade spel. När du köper ett spel så knyter du det till ditt PSN-konto för att aktivera det i likhet med onlinepass som finns nu. Skillnaden är att om du skulle sälja skivan så kommer nästa användare enbart få tillgång till en utvärderingsversion, och om vill ha tillgång till hela spelet behöver du betala en avgift. För min del så upprör detta inte mig nämnvärt då jag är en förespråkare för att köpa nytt för att ge stöd till utvecklare, och detta kommer att slussa mer pengar till just utvecklare istället för att de hamnar i Gamestops fickor. Problemet är att Gamestop är en för stor faktor i spelförsäljningen för att en sån sak ska kunna appliceras. Möjligtvis nästa generation efter Orbis då man kan börja överväga att köra enbart digital distribution, och då är inte längre begagnade spel ett problem. Sony har ju redan börjat experimentera med den marknaden genom att erbjuda alla spel till Vita digitalt via PSN samma dag som de släpps i butik, och oftast till ett billigare pris också.

Allt detta är som sagt rykten, men vad hade branschen varit utan dessa spekulationer? Ibland kommer de från pålitliga källor, oftast inte, men en sak är säker. Det är alltid både underhållande och intressant att följa dessa nyheter när det börjar närma sig en ny generation. Vi har mycket att se fram emot på vägen fram till 2013 då vi förmodligen får se dessa nya konsoler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar