onsdag 31 augusti 2011

8-åriga Noah - en framtida stjärna

Jag skrev nyligen ett inlägg om speltävlingar och hur populäriteten av dessa har ökat exponentiellt. En populär tävlingsgenre som jag dock inte tog upp där är fightingspel. Detta har varit en prestigefylld tävlingsform i väldigt många år och har sina rötter i när det fortfarande fanns arkadhallar. Ungdomar samlades runt dessa maskiner och hade turneringar för att se vem som var bäst och vem som kunde lära sig alla hemliga attacker. Fightingspel är ju så mycket mer än bara två karaktärer som bankar på varandra och har numera blivit så utstuderat och analyserat att det är nedbrutet i sina beståndsdelar. Vilka karaktärer passar bra mot vilka motståndare? Hur fixar jag bästa timingen mot en viss taktik? Det mesta är långt bortom mitt förstånd, men det är väldigt imponerande att se i praktiken.

För lite drygt en månad sen hölls EVO 2011 i Las Vegas där deltagare från 44 länder tävlade i fem olika populära fightingspel. Street Fighter IV, Tekken 6, Mortal Kombat, BlazBlue: Continuum Shift 2 och Marvel vs Capcom 3. I det sistnämnda spelet föddes en blivande stjärna och en gigantisk publikfavorit. 8-åriga Noah Solis fick möjligheten att delta i denna enorma tävling med alla de bästa från hela världen. Ingen visste vem han var, men det stoppade inte honom från att göra sitt avtryck spelvärlden. Av de ca 1500 deltagande spelarna hamnade Noah på 48:e plats. Det kanske inte ser imponerande ut vid första anblicken, men sätt det i perspektiv. Denna killen sopade golvet med elitspelare som spelat spel sen långt innan Noah ens var påtänkt. Folk som spenderat lång tid att förfina sina tekniker och öva dag och natt inför denna typ av tävlingar. En av Noahs första motståndare i kvalomgången fick så mycket stryk att matchen var över på 11 sekunder och motståndaren fick inte in en enda träff på honom. Detta gjorde honom genast till en publikfavorit och folk blev som galna när han vann sina matcher. Hans motståndare blev utbuade så fort de fick in en träff på honom.

En av de etablerade spelarna som åkte ut i slutspelet mot Noah var Edward "RoyalFlush" Valdez. Han sa efter matchen i en intervju med Giant Bomb att han inte kände nån skam i att ha förlorat mot en 8-åring eftersom han förlorat mot en bra spelare. Matchen kan ni se i klippet nedan. Lägg märke till det enorma publikstödet han har.


Det som gör Noahs historia ännu mer intressant är att han precis skrivit under på ett sponsorkontrakt av klädesföretaget The Traveling Circus. De har nu börjat sälja t-shirts som är med temat Noah "The Prodigy" Solis dels med tryck av en teckning som Noah själv har gjort, men även en designad logga. Noahs pappa säger att han är väldigt stolt över sin son och ser hans spelintresse som något positivt. I kombination med skolan är spelandet något som håller honom borta från gängkulturen. En sund inställning anser jag, och uppenbarligen lönsam också. Så länge Noah tycker det här är kul kan han bli hur bra som helst och det ska bli väldigt kul att följa hans utveckling. Det är alltid kul att följa underbarn som gör saker de inte egentligen ska kunna göra och det är precis vad som har hänt. Nedan har ni klippet från matchen där Noah åkte ut mot en betydligt mer etablerad spelare. Han visar att det finns potential, och nästa år kanske det är omvända roller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar