söndag 21 augusti 2011

Den explosionsartade utvecklingen av speltävlingar

Spel är en som jag tidigare i bloggen har etablerat en underhållningsbransch som omsätter väldigt många miljarder varje år. För många är dock spel så mycket mer än underhållning. Det finns en redan stor, men konstant växande, skara människor som deltar i organiserade tävlingar i spel. Förr har det mest varit en fråga om ära och rättigheten att skryta om sin ranking, men många företag har nu sett potentialen i dessa tävlingar och det finns nu väldigt lukrativa sponsoravtal och priser för de som är tillräckligt duktiga. Sponsoravtalen kommer generellt sett från hårdvarutillverkare som t ex Nvidia eller Alienware, och de erbjuder då dels pengar för att man ska kunna livnära sig på att enbart spela, men även datorer och tillbehör man kan tänkas behöva. Det blir i grund och botten ett jobb för de som tillhör eliten.

Prissummorna för att vinna en turnering har länge varit ett par tusen dollar här och var, med kanske $10-15000 på de största tävlingarna. Dessa summor har dock eskalerat exponentiellt på sistone, och nu i helgen delades den hittills största vinsten ut i en spelturnering. Valve organiserade denna turnering under spelmässan Gamescom i Köln i samband med att de offentliggjorde sin kommande titel DOTA 2 där de hade bjudit in alla de bästa lagen från ursprungliga DOTA, och vinnaren plockade hem $1,000,000. Detta är fantastiska summor i jämförelse med vad som funnits tillgängligt innan och förstås blev det hela en perfekt genomförd reklamkampanj för spelet. Turneringen direktsändes på internet och intresset för spelet var enormt. Jag är själv inte så speciellt insatt i DOTA, men tyckte det var väldigt spännande att se vissa matcher.

En konkurrent till DOTA, League of Legends, har i samband med all publicitet som DOTA fick offentliggjort en turnering där deras prispott är $5,000,000. Med denna utveckling så är det inte långt till att dessa tävlingar blir ansedda som sport på samma vis som poker har blivit de senaste åren. Ett tag tyckte jag att alla tv-kanaler visade någon form av pokerturnering, och att se något liknande med spel hade varit en intressant utveckling. Detta händer ju redan i stor utsträckning i åtminstone Sydkorea där Starcraft och Starcraft 2 är vansinnigt populära spel. Elitspelarna ses som kändisar och turneringar direktsänds på rikstäckande tv-kanaler. Det är väldigt organiserat dessutom, med lag som har egna träningsläger och klubbhus som man bor i när man tillhör laget.

I oktober 2000 hölls för första gången vad som mer eller mindre kan kallas spelvärldens olympiska spel, World Cyber Games, i Sydkorea. 174 deltagare från 17 länder deltog i spel som t ex Starcraft: Brood War, Fifa 2000 och Quake III Arena. Förra året deltog 450 stycken från 58 länder. Deltagarantalet har varierat lite från år till år men en sak är i alla fall säker, trenden pekar åt att intresset är större och konkurrensen är hårdare. I år arrangeras det hela i Busan i Sydkorea i december och det ska bli intressant att se hur turneringarna påverkas med tanke på hur ribban har höjts bara i år. Några av spelen som ligger på menyn är t ex Tekken 6, League of Legends och Starcraft 2.

Jag ser hela denna utvecklingen som något väldigt positivt för gamers i helhet. Om man känner passionerat för ett spel och man faktiskt även är duktig på det så har det hittills varit väldigt mycket tabu att spendera för mycket tid på det för att kunna bli ännu bättre, för att kanske kunna uppnå en elitposition. Argumenten har varit att man aldrig kan livnära sig på något som spel. Detta stämmer ju inte riktigt längre. Visst, det är inte något som alla kan livnära sig på. Dit kommer vi aldrig att nå, på samma vis som att alla inte kan bli hockeyproffs, men nu finns alternativet för blivande grymma gamers att utnyttja sina färdigheter på ett vis som inte funnits innan. Jag ser verkligen fram ett en framtid med globalt tv-sända World Cyber Games där elitgamers faktiskt får kändisstatus likt andra sportstjärnor. Och sen kommer jag i hemlighet att hata dem eftersom jag aldrig kommer att vara lika bra som de är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar