lördag 28 januari 2012

Ryktena om nästa Xbox

Vi börjar onekligen att närma oss slutet på vår konsolgeneration och förstås har ju både Sony och Microsoft länge filat på specifikationer för sina nya konsoler. Eftersom de flesta ryktena pekar på ny hårdvara under nästa år så är det ju snart dags att låsa hårdvaruspecifikationerna dels för att kunna färdigställa utvecklingsenheter så att det kan finnas spel på maskinen när den väl släpps. En annan anledning är för att kunna etablera en stabil massproduktion med kvalitetstestning, något som Microsoft säkert lärde sig från förra launchen. Genvägarna som Microsoft tog vid lanseringen av Xbox 360 ledde till att mellan 30-40% av den första tillverkningsbatchen fick returneras och ledde till att de fick öppna plånboken och bjuda alla på extra lång garantiperiod.

Ett av de första ryktena om själva hårdvaran handlade om grafikprocessorn. Den sägs vara baserad på en Radeon 6670-teknologi, vilket kan ses som lite överraskande lågt siktat. Det kortet är väldigt mediokert i dagens PC-spel och enligt benchmarks har det problem att få t ex Battlefield 3 eller Crysis 2 att rulla med mer än 20-25 FPS. Förstås kan ju prestandan skilja en del mellan PC och konsoler med tanke på att konsoler är dedikerade att göra enbart en sak, men att basera sin nya spelkonsol på ett grafikkort som är mest populärt för bruk i mediacenterdatorer känns lite underligt. Vad som är positivt är att det är ett DX11-baserat kort vilket betyder att vi kommer att kunna se lite mer avancerad grafik utan att det tynger ner CPU'n för mycket.

Nästa rykte handlar om det optiska mediat. Microsoft har sedan HD-DVD'n dog ut hävdat att Blu-ray är onödigt och istället menat att DVD'n räcker gott till spel och att vi snart kommer att använda oss av digital distribution istället. Till saken hör ju att största konkurrenten på konsolmarknaden Sony är en av licensägarna till Blu-ray-formatet. Nu verkar det dock som att Microsoft kommer att få bita i det sura äpplet, för många rykten pekar på att nästa Xbox kommer att innefatta en Blu-ray-spelare. Satsningen på digital distribution stödjer jag helt och hållet, och jag är övertygad om att det kommer att bli en del av vår framtid. Däremot är marknaden inte riktigt där än eftersom vi fortfarande har gigantiska aktörer som Gamestop som förstås vill bibehålla sin verksamhet. Nu i slutet på livscykeln för Xbox 360 har vi även fått se fler och fler spel som släpps på 2-3 skivor, vilket känns som ett steg bakåt i evolutionen. Därför tror jag att Microsoft antingen kommer att bli tvungna att licensiera Blu-ray, eller hitta på ett eget format. Jag lutar åt det förstnämnda.

Det sista ryktet och utan tvekan det ryktet som skapat mest rubriker är att nästa Xbox kommer att förhindra spelandet av begagnade spel. Någon form av kontrollmekanism kommer att koppla spelet till hårdvara eller, vad som är mer sannolikt, ditt livekonto. När jag läste detta så startade genast en inre konflikt i mig. Jag ser stora fördelar, men samtidigt kan jag inte se att Microsoft kommer att implementera det. De självklara fördelarna är att många fler utvecklare kan få in pengar som bara rinner ut i sanden på grund av begagnathandeln. Detta betyder att vi får en större bredd i spelbranschen och fler utvecklare som vågar satsa på något unikt. Försäljningen av begagande spel bidrar idag till att utrymmet urholkas mellan nedladdningsbara titlar, t ex indiespel, PSN/XBLA, och de stora jättetitlarna som Call of Duty. Det finns ingen som vågar satsa på ett retailspel som potentiellt "bara" säljer 500,000 exemplar och därför blir det oftast att man hellre satsar på en uppföljare till ett gammalt spel istället för att skapa något nytt och fräscht. Det gör ont i hela kroppen när man ser talangfulla medelstora utvecklare som behöver stänga ner eller absorberas av en större utvecklare för att bara ett fåtal har vågat satsa på att köpa något som inte har en siffra efter titeln eller inte köpt deras spel nya. Colin Moriarty på IGN hade en väldigt stor poäng när han kommenterade att det är bara att gilla läget, för att förr eller senare blir det här verklighet. När alla spel distribueras digitalt kommer det inte att vara något snack om begagnade spel.

Som jag nämnde ovan så har jag svårt att se Microsoft ta detta beslut. De kommer hur man än vrider och vänder på det att göra sig ovän med många befintliga kunder som idag förlitar sig på att kunna spara lite pengar på att köpa begagnade spel. Eftersom stora företag blivit stora för att de tjänat pengar så ser jag inte det som en trolig lösning. Om det däremot tagits ett kollektivt beslut mellan alla konsoltillverkare är det en annan sak, men om Microsoft låser ut folk och Sony eller Nintendo inte gör det så kommer ju inte nästa generation bli rolig för Microsoft. Jag är helt inne på Microsofts spår av att vilja se fler köpa nya spel för att stimulera branschen, men jag tror dessvärre inte att marknaden är redo än. Det må bara vara ett rykte, men det har sannerligen dragit upp en välbehövlig debatt. Hur mycket sparar du egentligen på att köpa spelet begagnat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar