måndag 4 juli 2011

Podcasts, ett informativt tidsfördriv

Jag var inne lite på ämnet om hur jag spenderar min pendlingstid i mitt förra inlägg, och det jag gör mer än annat är att lyssna på podcasts. För er som inte känner till konceptet så är podcasts inte helt olikt en radioshow. En eller flera personer spelar in vad som kan vara allt från en nyhetsuppläsning till en diskussion om ett specifikt ämne. Det har även blivit mer och mer populärt med podcasts i videoformat. Det fina med podcasts är att det är ett billigt och enkelt sätt att nå ut till en specifik målgrupp utan att behöva betala för sändningstider i radio eller tv.

Det jag lyssnar på mest är förstås spel- och teknikrelaterade podcasts. Upplägget på de flesta av dessa är att en gång per vecka kommer ett avsnitt som handlar om veckans händelser och vad som händer inom en snar framtid. Det som skiljer mina favoritpodcasts från mängden är att det inte bara känns som en nyhetspresentation och att det finns bra kemi mellan deltagarna och det uppstår en konversation istället.

Giant Bombcast är nog den podcast som lyckas med detta på bästa vis. De har en otrolig blandning av humor, spelreferenser och referenser till aktuella händelser som gör det till en höjdpunkt varje vecka. Deras vanligaste upplägg är att börja med att berätta om vad de spelat den senaste veckan, sen gå över till nyheter och avsluta med mail från lyssnare. Deras avslappnade stil gör en grund för massor av underhållning, men även mycket konkret information då de är väldigt insatta i branschen.

Jag följer även en stor del av IGN's podcasts. Med tanke på hur stort företag IGN är jämfört med Giant Bomb så har IGN möjligheten att ha flera podcasts med mer specialiserade ämnen. Favoriten i mängden är Podcast Beyond. Detta är deras Playstationinriktade podcast och den drivs av tre klockrena personligheter som gör det en fröjd varje fredagmorgon att åka till jobbet. De är underhållande och kunniga, och efter att ha lyssnat på deras podcasts nu i över ett år kan jag nästan säga att jag lärt känna dem på något vis. Det var dessutom denna podcast som fick mig att fastna för själva konceptet. Övriga IGN podcasts jag lyssnar på är Podcast Unlocked (Xbox), Game Scoop (alla plattformar), Girl Fight (alla plattformar och med endast kvinnliga medverkande) och Tech Fetish (hårdvara och prylar). Alla dessa är runt en timme långa så i slutänden blir det ganska mycket att lyssna på varje vecka, men jag hade inte kunnat vara utan dem.

För att åter vända strålkastaren mot Podcast Beyond så ligger den på topp tillsammans med Giant Bombcast som veckans höjdpunkter. De karismatiska värdarna Greg Miller, Colin Moriarty och Ryan Clements är mästerliga i hur de fungerar ihop. De har alla vitt skilda personligheter men de kompletterar varandra på ett ypperligt vis. Jag kan inte räkna gångerna jag fått anstränga mig för att inte gapskratta rakt ut när jag sitter på tåget på morgonen. Som kontrast så kan de när det behövs vara väldigt rappa och sakliga likt skärpta nyhetsankare, fast alltid med en personlig spinn på det hela. Nyligen lyckades de även få med chefen för Sony Worldwide Studios, Shuhei Yoshida, som gäst på podcasten vilket är väldigt imponerande. Det visade sig att han själv var en fan av Beyond och tyckte bara det var roligt att få vara med och delta.

Det finns podcasts för alla typer av intressen, det gäller bara att finna de som är bra. Det är lite på gott och ont att vem som helst kan göra en podcast, för det finns mycket skräp man behöver sortera bort om man har otur. Jag är åtminstone glad att jag gav mig in i djungeln, för utan mina podcasts hade jag känt mig väldigt ovetande om branschen jag älskar att följa.

2 kommentarer:

  1. En av mine favorittpodcaster er Tech Weekly fra Guardian: http://www.guardian.co.uk/technology/series/techweekly

    SvaraRadera
  2. .. and how could I forget Science Weekly with Alok Jah: http://www.guardian.co.uk/science/series/science

    SvaraRadera